Što je holter EKG-a?

velj 24, 2023 | Kardiologija

1. Što je holter EKG-a?

Holter EKG-a (holter srca) je uređaj koji kontinuirano prati i bilježi otkucaje i ritam srca tijekom 24 sata ili dulje.

2. Kada se preporučuje dijagnostika pomoću EKG holtera?

Pomoću Holtera prate se promjene u zdravlju srca nakon srčanog udara ili pri promjeni lijekova za srce. Vaš liječnik mogao bi vam preporučiti ovu pretragu ako imate izražene neke od navedenih zdravstvenih problema:
• imate nepravilan rad srca (prebrz ili prespor)
• umorni ste i ne možete doći do daha, vrti vam se u glavi
• osjećate bolove u grudima
• potrebno je praćenje rada srca jer ste imali srčanu bolest ili imate urođenu srčanu manu
• imate pacemaker i ne osjećate se dobro.

Sve to mogu biti znakovi različitih bolesti srca i poremećaja srčanog ritma (tahikardija, bradikardija, aritmije). Holter EKG ovdje može biti od neizmjerne dijagnostičke vrijednosti zbog specifičnosti da jednostavno bilježi mnogobrojne parametre električne aktivnosti srca.
Isto tako, tijekom 24 sata moguće je zabilježiti poremećaje koji se javljaju rjeđe, u dužim vremenskim razmacima, no treba imati na umu da također ne mora “uhvatiti” neki poremećaj aktivnosti srca u tih 24 sata te je ponekad pretragu potrebno ponoviti ako simptomi perzistiraju.

3. Što holter EKG-a pokazuje i otkriva?

Holter EKG-a mjeri električne signale srca. Ovi signali uzrokuju kontrakcije srca i na taj način ono pumpa krv u tijelo.
Nepravilan rad srca može dovesti do srčanog udara. Holter EKG-a pomaže u detektiranju ovog problema i put je ka prevenciji i liječenju.
Holter može pomoći pri dijagnosticiranju slijedećeg:
fibrilacije atrija — ubrzanog rada pretklijetki koji može dovesti do srčanog udara
ventrikularne tahikardije — ubrzanog rada srca koji počinje u donjim klijetkama
aritmije — općenitog nepravilnog rada srca, usporenog ili ubrzanog.

Procedura stavljanja holtera traje 10 minuta.

4. Kako izgleda Holter EKG?

Holter uređaj ili monitor je malena elektronička naprava koja radi na baterije. Nosi se za pojasom ili na remenu preko ramena, a široka odjeća može skriti sve njegove dijelove. Povezan je s kožom prsišta pomoću najmanje tri, a najčešće više metalnih elektroda. One se na kožu pričvršćuju ljepljivim gelom. Memorijska kartica uređaja digitalno pamti sve promjene u radu vašeg srca.
Važno je držati monitor uz sebe cijelo vrijeme trajanja pretrage kako bi mjerenje bilo što preciznije. Liječnik vam je dužan pokazati kako ponovno pričvrstiti elektrode u slučaju da se odlijepe tijekom 24 sata. Za vrijeme nošenja Holtera pacijent nastavlja sa svojim uobičajenim tjelesnim aktivnostima, poslovima i (ne)zdravim navikama.
U dogovoru s liječnikom, osoba može pojačati svoje svakodnevne aktivnosti kako bi se zabilježili mogući poremećaji srčanog ritma koji se inače pojavljuju u sličnim okolnostima. Osim toga, važno je voditi dnevnik tih aktivnosti i mogućih simptoma. Većina Holter monitora ima i posebni gumb koje pacijent može pritisnuti kada osjeća neku smetnju. Tada u zapisu ostaje poseban znak koji upozorava liječnika na to zbivanje.

5. Kako se pripremiti za Holter EKG?

Na postavljanje samoga uređaja dođite u dvodijelnoj odjevnoj kombinaciji jer ćete gornji dio morati skinuti neposredno prije. Žene mogu ostati u grudnjaku.
Otuširajte se prije pretrage jer za vrijeme trajanja 24-satne pretrage to nećete smjeti. Holter je osjetljiv elektronički uređaj te treba izbjegavati tuširanje, plivanje i kupanje taj dan.
Također, nemojte nanositi nikakve losione niti kreme na kožu, posebno ne na kožu prsa gdje se postavljaju elektrode.
U slučaju da imate izrazito dlakava prsa, bit će potrebno obrijati dio njih kako bi se elektrode mogle zalijepiti.

6. Rizici

Nošenje holtera EKG-a potpuno je bezbolno i ne predstavlja nikakav rizik. Međutim, neki pacijenti mogu imati alergijsku reakciju na ljepljivi gel kojim se elektrode pričvršćuju na tijelo. Također, iznimno je važno ne smočiti uređaj.

U slučaju da vam se jave trajniji bolovi u grudima, ne čekajte da prođe propisano razdoblje nošenja holtera. Nazovite svog liječnika ili hitnu pomoć odmah!

Kardiolog poliklinike Centromedica u Pazinu
dr. sc. Juraj Kunišek, kardiolog